сряда, 5 януари 2011 г.

Нилски крокодил

Nile Crocodile (Crocodylus Niloticus), Mara, Kenya
by Ralph Reinhold
Нилският крокодил е най-големият крокодил в Африка. Той е дълъг шест метра и тежи седемстотин килограма, което го прави един от най-страшните хищници на планетата.
Разред: Влечуги, Семейство: Крокодилови, Род и вид: Crocodylus  niloticus

Crocodylus niloticus db6162 by Lubomir Hlasek
Останал от праиторически времена, крокодилът е единственият оцелял потомък на семейство влечуги, към което спадат и динозарите. Начинът му на живот ни дава невероятния шанс да надзърнем в онези далечни времена.
Местообитание
Нилският крокодил живее по бреговете на реки и езера и в техните подмоли. През дългите дъждовни периоди, когато реките излизат от коритата си, често напуска старото си местообитание и се завръща, чак когато нивото на водата падне.
Размножаване
през пролетта женският коркодил си прави гнездо на брега, в което поставя яйцата си. Гнездото трябва да е близо до реката, за да може женската да го защитава, докато е във водата, но на безопасно разстояние, за да не бъде отнесено от придошлата вода. оплождането се извършва във водните плитчини след няколко подготвителни ритуала.
Майката снася между 30 и 70 яйца с бяла твърда черупка. Зарива ги в пясъка и ги пази в продължение на деветдесет дни, докато малките не започнат да писукат под обвивката. при подаването на този сигнал тя излиза на брега, изравя ги и ако се наложи, чупи черупката на яйцата. След като малките се ислюпят, майката ги хваща едно по едно с уста и ги изнася във водата.
Крокодилче by teraristic.net

Само няколко от малките крокодилчета успяват да пораснат. Ако не станат жертва на варани, мангусти, хиени или щъркели още докато са в яйцето, те са лесна плячка за други крокофили, орли и по-големи риби, когато вече живеят във водата.
Хранене и лов
Нилският крокодил издебва непредпазливите животни, дошли да утолят жаждата си на брега. Жертва стават предимно антилопи гну, газели, биволи, хиенови кучета, лъвове, понякога и хора.
Нилският крокодил напада жертвите си край брега и със здравата си челюст ги завлича под водата, за да се удавят. крокодилът не може да дъвче и не изяжда плячката си веднага, а я заклещва под водата някоя дупка или дънер, след няколко дни тя започва да се разлага. Крокодилът поглъща жертвата си заедно с костите, копитата и рогата. Силните стомашни сокове и съзнателно погълнатите камъни помагат за раздробяването и смилането на храната.
Интересни факти
Полът на бебетата крокодили се определя от температурата по време на мътенето им. Ако температурата е под 30 градуса по Целзий, се излюпват женски, а ако е над 33,9 градуса по Целзий - мъжки.
Най-големият крокодил достига дължина от 7, 5 метра, а най-малкият 1,5 метра.
В Африка крокодилите убиват годишно повече хора, от всички останали.
Съотношението между рамерите на крокодилското яйце и възрастният индивид е 1:4000.
Крокодилите са най-близките оцелели роднини на приците.
Крокодилите и алигаторите се различават по зъбите си.
Основни характеристики:
Рамер на тялото: Дължина до 6 м, Телесна маса до 750 кг.
Размножаване: Полова зрялост 6-7 години, Размножителен период през Юли, Яйца между 30-70, Бременност 3 месеца
Продължителност на живота 70-100 години
Живее поединично или на  малки групи, в които се обединяват индивиди с еднакъв размер.
Местообитание на Нилския крокодил
Може да се открие почти навсякъде в Африка - от Северен Египет до Южна Африка. Не се среща единствено в по-хладните райони на Северна Африка и в бедната на ресурси Сахара.
Филм

Няма коментари:

Публикуване на коментар